Vaatafwijkingen

Vaatafwijkingen

Wat zijn vaatafwijkingen?

Vaatafwijkingen zijn bloedvaatjes op de benen en/of andere delen van het lichaam of gezicht die opvallend aan het oppervlak liggen. Medisch gezien geven vaatjes geen klachten, maar op cosmetisch gebied worden de vaatjes vaak als storend ervaren. Mocht u last ervaren van diep gelegen spataderen, moeten deze eerst worden behandeld, aangezien dit vaak de oorzaak is van de oppervlakkige vaatjes. Op het gezicht kunnen de vaatjes zich op verschillende manieren uiten, zoals door couperose, welke een “blozend” uiterlijk aan het gezicht geeft, of cherry angiomen ofwel “kersenwratjes” die gekenmerkt worden als rode bultjes of stipjes op de huid.

Hoe ontstaan vaatafwijkingen?

De aan de oppervlakte gelegen vaatjes ontstaan meestal op spontane wijze, maar kunnen ook door de dieper gelegen aderen worden veroorzaakt. Men denkt vaak dat de vaatjes ‘gesprongen’ zijn, maar in feite ontstaan deze door een verwijding/verslapping van de bloedvaatjes. Er zijn verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op het ontstaan van de oppervlakkige vaatjes: zoals ouderdom, erfelijkheid, zwangerschap, roken en een staand beroep.

De behandeling

Bij Elite Skin Clinic wordt er gewerkt met de Nd: YAG-laser. De werking van dit lasertype is het laserlicht die zich in hemoglobine (bloed) absorbeert, waardoor het bloed in het vaatje stolt. Dit (onbruikbare) vaatje wordt na de laserbehandeling vanzelf door het lichaam opgeruimd. Omdat het laserlicht selectief te werk gaat, wordt het omliggende gezonde weefsel niet aangetast. De behandeling van uw vaatafwijking kan licht gevoelig zijn, De huid kan gedurende en na de behandeling warm aanvoelen. Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld doormiddel van de laserkop.

Aantal benodigde behandelingen

De duur van de vaatlaserbehandeling is afhankelijk van de locatie op het lichaam en de grootte van de vaatafwijking. Afhankelijk van de ernst van de vaatafwijking wordt er bepaald wat de frequentie van de behandeling is. Oppervlakkige vaatafwijkingen zijn vaak binnen 1-3 behandelingen verminderd tot verdwenen. Bij dieper gelegen/ernstigere vaatafwijkingen zijn er meer behandelingen nodig.

Thuisadviezen en nazorg

◇ Vermijd 48 uur na de behandeling alle warmtebronnen zoals sauna, hete douches en intensief sporten;
◇ Vermijd de zon(nebank) gedurende het gehele behandeltraject en gebruik te allen tijde een goede zonbescherming van minimaal SPF 30;
◇ Vermijd alcohol en gekruid eten, ze werken vaatverwijdend;
◇ Vermijd extreme warmte en kou, overmatige zonblootstelling en rokerige ruimtes;
◇ Irriteer uw huid zo min mogelijk, gebruik milde verzorgingsproducten;
◇ Als u cosmetische last ervaart van uw vaatafwijking kunt u overwegen om de plekken te laten camoufleren door de huidtherapeut.

Wilt u een afspraak maken? Dit kan telefonisch 070 – 200 59 62, per mail info@eliteskinclinic.nl of via de button rechtsonder.