Littekenbehandeling

Littekenbehandeling

Wat is een litteken?

Een litteken is bindweefsel dat normaal weefsel vervangt, maar wat vernietigd is door een trauma of ziekte. Een litteken kan samentrekken en zorgen voor bewegingsbeperking, ook kan een litteken pijnlijk zijn of gevoelloos. Ook zijn er huidafwijkingen die aanleiding kunnen geven tot littekenvorming, dit zijn bijvoorbeeld waterpokken en acne.

De behandeling

Littekens worden behandeld doormiddel van onze Fotona Fractional Skin Resurfacing laser. We pakken met deze laserbehandeling littekens aan die door acne ontstaan zijn, maar ook andere soorten littekens. Onze litteken behandeling is zeer effectief én vooral veilig. Een groot voordeel van deze behandeling is dat er is geen medicatie nodig is en op alle huidtypen toepasbaar is.

De laserbehandeling van (acne) littekens is gebaseerd op een huidvernieuwingsprocedure waar de Er: YAG-laser wordt gebruikt om de bovenste lagen van de huid te verdampen en de met littekens bedekte huid te stimuleren om nieuw collageen aan te maken. De Er:YAG laser heeft een diepte van 2940 nm wat inhoudt dat deze erg diep in de huid penetreert, maar de omliggende huid niet beschadigd. Fractional staat dan ook letterlijk voor “fracties” van de huid die behandeld worden, wat herkend kan worden aan het stippelpratroon wat op de huid zichtbaar wordt tijdens de behandeling. Een fractional laser reageert op het water in de huidcellen en creëert door verdamping zeer kleine gaatjes van warmte bundels diep in de huid. Hierdoor wordt de nieuwe aanmaak van collageen gestimuleerd. De warmte van de laser zorgt voor ervoor dat het weefsel krimpt, waardoor de huid fijner zal zijn van structuur en (acne) littekens zullen verminderen of verdwijnen.

Bij welke huidproblemen kan de Fractional Skin Resurfacing behandeling worden toegepast?

◇ Ice pick littekens
◇ Post-chirurgische littekens
◇ Box littekens
◇ Grove huidstructuur/poriën
◇ Acne littekens

Na de behandeling

Na de behandeling kan de huid rood zijn en wat trekkerig aanvoelen. De laser werkt gefractioneerd, dat wil zeggen dat er per laserpuls delen van de huid worden behandeld. Tussen de gaatjes blijft huidweefsel aanwezig. Deze intacte huid helpt de gaatjes sneller genezen door de aanmaak van nieuwe huidcellen. Hierdoor is de behandeling veilig én gecontroleerd en zal de huid binnen enkele dagen herstellen. De hersteltijd van de huid ligt meestal tussen de 3 á 5 dagen, waarbij de eerste 3 dagen roodheid kan aanhouden in combinatie met zwelling. In het geval van diepere behandeling van de littekens kan er schilfering en korstvorming plaatsvinden in de herstelperiode, dit is een normale reactie. Ook kunnen er op de dag van behandeling bloedpuntjes onstaan op het behandelde gebied, het is belangrijk dat u hier vanaf blijft en uw huid regelmatig insmeert met de Flamigel (verkrijgbaar in de kliniek) om de huid te verkoelen en verzachten.

Aantal benodigde behandelingen

Iedere huid is anders, en ieder litteken ook. Daarom doen wij vooraf een uitgebreid consult om een inschatting te maken over het aantal behandelingen dat nodig is om de littekens te behandelen. Over het algemeen zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig om een egale huid te krijgen met minimale littekens.

Thuisadviezen en nazorg

◇ Vermijdt de directe zon en de zonnebank gedurende het gehele behandelproces en bescherm uw huid te alle tijden een goede zonbescherming van minimaal SPF 30
◇ Na uw behandeling dient u ten minste 4 weken de felle zon en/of zonnebank te vermijden
◇ Vermijdt tot 48 uur na de behandeling intensief sporten, sauna of hete douches
◇ Minimaal 2 weken geen andere behandeling aan het gezicht zoals o.a. ontharing of scrubben
◇ De huid heeft minimaal 3-7 dagen nodig om te herstellen, de huid kan in die dagen rood, trekkerig en branderig aanvoelen, ook kan een stippelpatroon van de laser nog zichtbaar blijven de eerste 3 dagen.

Wilt u een afspraak maken? Dit kan telefonisch 070 – 200 59 62, per mail info@eliteskinclinic.nl of via de button rechtsonder.