Oppervlakkige beenvaatjes zijn plekjes op de benen en worden ook wel berkentakjes genoemd, omdat ze op fijn vertakte boompjes lijken. Ze hebben een rode, paarse of blauwe kleur en zitten soms in kluwen bij elkaar geplakt. Beenvaatjes zijn verwijde bloedvaatjes en komen veel voor; ongeveer een derde van de volwassenen heeft er last van. Soms geven ze een jeukend en prikkelend gevoel, maar de meeste mensen willen ervan af vanuit cosmetisch oogpunt. Vooral voor de zomer als we onze blote benen weer laten zien.
Hoe werkt de laserbehandeling op beenvaatjes?
Huidzorg Houten gebruikt de Long Pulsed Nd:YAG 1064 nm. Met deze laser kunnen we gesprongen bloedvaatjes en oppervlakkige beenvaatjes van 0.1 tot 4.0 mm doorsnede verwijderen. De laser geeft over de hele lengte van het bloedvat pulsen af. Deze laten zogenaamde ‘laspuntjes’ achter, die het bloed doen stollen. De kleur van het stilstaande bloed absorbeert het licht van de laserpulsen. Hierdoor raken ook de wanden van de vaatjes verhit en klappen ze dicht. Het omliggende weefsel van het gelaserde bloedvat wordt minimaal verwarmd, dus de huid zelf blijft intact. In de maanden na de behandeling ruimt het lichaam via het lymfevatenstelsel de restanten van de kapotte vaatjes op.
Voor de behandeling
Als u veel last van spataderen of een ander onderliggend probleem van de bloedvaten heeft, is het belangrijk dat u eerst uw arts of vaatchirurg raadpleegt. Nader onderzoek en/of een andere behandelmethode kan nodig zijn.
De laserbehandeling op beenvaatjes is op een lichte huid het meest effectief en veilig. Daarom adviseren we ten stelligste uw benen vooraf aan de behandeling minimaal 4 weken niet bloot te stellen aan zon of zonnebank. Kunt u zonlicht echt niet vermijden, gebruik dan consequent een zonnebrandcrème met SPF 30-50 of dek het te behandelen gebied af met een handdoek of kleding.
De behandeling
De behandeling duurt 30 tot 60 minuten. De huidtherapeut stelt de laser in op uw huidtype en de kenmerken van de beenvaatjes. Vervolgens plaatst zij de laserkop net boven het zichtbare beenvaatje en laat die een puls geven. Zo gaat zij zoveel mogelijk vaatjes af.
Een laserbehandeling bij oppervlakkige beenvaatjes kan gevoelig zijn. Het lijkt alsof we herhaaldelijk met een elastiekje op de benen schieten. Na afloop koelen we het behandelde gebied met coldpacks.
Na de behandeling
De huid voelt naderhand wat branderig aan en er kan lichte zwelling optreden. Dit is een normaal en gewenst effect en zal snel afnemen. Tot 2 weken na de behandeling kunnen er kleine onderhuidse korstjes zichtbaar zijn, dit is gestold bloed. De huid vertoont meestal een paar blauwe plekken en tijdelijke huidkleurverschillen. Vrijwel altijd trekt dit na enkele weken bij.
Beperk na de behandeling een versterkte doorbloeding in uw benen. Het is namelijk belangrijk de stolling in de behandelde bloedvaatjes niet op te heffen. Vermijd bijvoorbeeld minimaal 7 dagen na de behandeling de sauna, verwarmde baden en actieve sporten, zoals hardlopen. Gebruik ook liever tot 48 uur na de behandeling geen alcohol.
Indien u een uitgebreide vorm van oppervlakkige beenvaatjes heeft, adviseren wij om therapeutisch elastische kousen te gaan dragen. Deze verlichten niet alleen klachten, maar voorkomen ook de vorming van nieuwe beenvaatjes en spataderen.
Te verwachten resultaat
De storende beenvaatjes vervagen steeds meer en de benen gaan er egaler uitzien. Uw lichaam heeft even tijd nodig om de vernietigde vaatjes op te ruimen. Na ongeveer 6 maanden is het resultaat zichtbaar. De vaatjes die behandeld zijn blijven voorgoed weg. De oorzaak van het ontstaan van de vaatjes zoals erfelijke aanleg, staand beroep of zwangerschap, is niet altijd weg te nemen, dus er kunnen in de toekomst wel weer nieuwe beenvaatjes bijkomen. Herhaling van de behandeling kan gewenst zijn.
Aantal benodigde behandelingen
Het aantal benodigde behandelingen is op voorhand niet exact te voorspellen. Gemiddeld zijn er zo’n 2 tot 3 behandelingen nodig, maar bij een uitgebreide vorm van beenvaatjes kunnen dat er meer zijn. Elke behandeling geeft verbetering. U bepaalt uiteindelijk zelf het aantal behandelingen naar gelang het door u gewenste resultaat. Tussen elke behandeling zit een periode van 6 tot 8 weken.
Zijn er complicaties mogelijk?
De verwijde vaatjes hebben geen functie meer in de bloedsomloop. Het vaatwandje is verslapt waardoor het bloed blijft stilstaan. Andere bloedvaten hebben de functie overgenomen, dus ze kunnen zonder problemen verwijderd worden. De kans op bijwerkingen of ernstige complicaties met daarbij permanente verkleuring en littekens is niet groot, zelfs zeldzaam. Zorgvuldige naleving van alle geadviseerde instructies helpt deze mogelijkheid nog te verminderen. Soms kan het behandelde huidgebied een roest-bruinige kleur vertonen, dit is pigment dat uit het ijzer van het bloed in de huid trekt. Meestal vervaagt deze verkleuring na enkele maanden vanzelf. Mocht het na een half jaar nog zichtbaar zijn, dan is dit pigment behandelbaar met een IPL–behandeling in onze praktijk.
Professionele zorg
Elite Skin Clinic is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en al onze huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Afspraak maken
Plan vandaag nog een afspraak met ons in. Dat kan online en voorts via ons contactformulier of telefonisch. Wij helpen u vlot en deskundig verder.
Wij zijn aangesloten bij alle Nederlandse Zorgverzekeraars. Plan een afspraak of neem contact op voor meer informatie.
Bekijk onze merken: Skinceuticals, Mesoestetic
Maandag 09:00 – 17:30
Dinsdag 09:00 – 17:30
Woensdag 09:30 – 21:00
Donderdag 09:00 – 17:30
Vrijdag 09:00 – 17:30
Zaterdag 09:00 – 17:30
Zondag Gesloten