Vaatafwijkingen

Wat zijn vaatafwijkingen?
Vaatafwijkingen zijn bloedvaatjes op de benen en/of andere delen van het lichaam of gezicht die opvallend aan het oppervlak liggen.
De vaatjes op de benen staan ook wel bekend als besenreiser, het Duitse woord voor “een bezem van berkentakken”. Besenreiser komt zeer vaak voor en is te herkennen aan hun rode, blauwe of paarsachtige kleur. Besenreiser dient echter niet te worden verward met spataderen, die veel dieper in de huid liggen. Medisch gezien geven beenvaatjes geen klachten, maar op cosmetisch gebied worden de vaatjes vaak als storend ervaren. Mocht u last ervaren van diep gelegen spataderen, moeten deze eerst worden behandeld, aangezien dit vaak de oorzaak is van de oppervlakkige vaatjes.
Op het gezicht kunnen de vaatjes zich op verschillende manieren uiten, zoals door couperose, welke een “blozend” uiterlijk aan het gezicht geeft, of cherry angiomen ofwel “kersenwratjes” die gekenmerkt worden als rode bultjes of stipjes op de huid.

Hoe ontstaan vaatafwijkingen?
De aan de oppervlakte gelegen vaatjes ontstaan meestal op spontane wijze, maar kunnen ook door de dieper gelegen aderen worden veroorzaakt. Men denkt vaak dat de vaatjes ‘gesprongen’ zijn, maar in feite ontstaan deze door een verwijding/verslapping van de bloedvaatjes. Er zijn verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op het ontstaan van de oppervlakkige vaatjes:
◇ Ouderdom
◇ Erfelijkheid
◇ Hormoonbalans
◇ Zwangerschap
◇ Een staand beroep
◇ Roken, alcohol

Soorten vaatafwijkingen

Spider naevi
Deze vaatafwijking wordt ook wel ‘spinnenkopje’ genoemd. Dit is een goedaardige uitstulping van het bloedvat. Dit komt meestal in het gelaat voor maar kan ook op de benen voorkomen.

Teleangiëctastieën
Teleangiëctastieën zijn blijvende verwijde vaatjes. Deze zijn op de huid zichtbaar als rode of paarsblauw kleurige vaatjes. Deze verwijde vaatjes kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar voornamelijk op het gelaat. Als er zich veel van deze verwijde vaatjes op de wangen bevinden wordt dit ook wel couperose genoemd.

Couperose
Couperose is een veelvoorkomende vaatafwijking. Het wordt herkend aan het ‘blozende’ uiterlijk. Het bestaat uit een verzameling van teleangiëctastieën op o.a. de wangen, neus, hals en kin. Couperose wordt tevens beïnvloed door roken, overmatig zonnen, zwangerschap en erfelijke aanleg. Het verdwijnt niet vanzelf en wordt als zeer storend ervaren.

Cherry angiomen
Ook wel beter bekend als de rode bultjes of ‘kersenwratjes’. Dit zijn goedaardige uitstuwingen van het bloedvat in de lederhuid welke zichtbaar zijn als rode bultjes of rode stipjes op de huid. Deze ‘cherry angiomen’ kunnen overal op het lichaam en het gelaat voorkomen.

Beenvaatjes
Ook op de benen kunnen oppervlakkige vaatjes worden gelaserd. U kunt oppervlakkige vaatjes herkennen aan de rode kleur, terwijl dieper gelegen vaten vaak donkerblauw/paarsachtig zijn.

Bezemrijsvarices
Bezemrijsvarices kunnen voorkomen op de benen en voeten. Dit zijn geen spataderen, omdat de bezemrijsvarices oppervlakkiger liggen. De bezemrijsvarices staan ook wel bekend als ‘berkentakjes’. Bezemrijsvarices kunnen ook gepaard gaan met gevoeligheid en een zwaar gevoel in de benen. Deze verwijde bloedvaatjes hebben geen functie meer in de bloedsomloop, hun functie is door dieper gelegen vaatjes overgenomen. Om deze rede kunnen deze bezemrijsvarices veilig verwijderd worden. Bezemrijsvarices tussen de 0.1 en 4 mm kunnen effectief worden gelaserd.

Hoe kan het worden behandeld?
Bij Elite Skin Clinic wordt er gewerkt met de Nd:YAG laser. De werking van dit lasertype is het laserlicht die zich in hemoglobine (bloed) absorbeert, waardoor het bloed in het vaatje stolt. Dit (onbruikbare) vaatje wordt na de laserbehandeling vanzelf door het lichaam opgeruimd. Omdat het laserlicht selectief te werk gaat, wordt het omliggende gezonde weefsel niet aangetast. De behandeling van uw vaatafwijking kan licht gevoelig zijn, De huid kan gedurende en na de behandeling warm aanvoelen. Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld doormiddel van de laserkop.

Duur behandeling
De duur van de vaatlaserbehandeling is afhankelijk van de locatie op het lichaam en de grootte van de vaatafwijking. Afhankelijk van de ernst van de vaatafwijking wordt er bepaald wat de frequentie van de behandeling is. Oppervlakkige vaatafwijkingen zijn vaak binnen 1-2 behandelingen verminderd tot verdwenen. Bij dieper gelegen/ernstigere vaatafwijkingen zijn er meer behandelingen nodig.

Tips en adviezen
Vermijdt 48 uur na de behandeling alle warmtebronnen zoals sauna, hete douches, intensief sporten.
Gebruik ten alle tijden een goede zonbescherming van minimaal factor 30
Vermijdt de zon(nebank) gedurende het gehele behandeltraject
Als u cosmetische last ervaart van uw vaatafwijking kunt u overwegen om de plekken te laten camoufleren door de huidtherapeut

Kosten
Afhankelijk van de grootte en het aantal vaatjes dat behandeld moet worden, wordt er tijdens het vrijblijvende consult een prijsindicatie gemaakt. Bij een cosmetische indicatie zijn er vrijwel geen zorgverzekeraars die een vergoeding bieden. Bij medische indicaties is dit per zorgverzekeraar verschillend. Vraag na bij uw zorgverzekeraar wat voor u van toepassing is.

Intake
Voorafgaand aan de behandeling vindt een vrijblijvend consult plaats. Dit is een uitgebreid gesprek waarbij u samen met de huidtherapeut uw (huid)probleem en algemene gegevens bespreekt. Tevens vindt er een huidtherapeutisch onderzoek plaats. Op basis hier van zal er een behandelplan worden opgesteld of een eventuele doorverwijzing naar een andere medische specialist.

Vergoedingen
Bij een cosmetische indicatie zijn er vrijwel geen zorgverzekeraars die een vergoeding bieden voor deze behandeling. Bij medische indicaties is dit per zorgverzekeraar verschillend. Vraag na bij uw zorgverzekeraar wat voor u van toepassing is.